sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Kaksipuoleinen neule


Tein ukkelille joululahjukseksi kokeilumielessä kaksipuoleisella neuleella puhelimen suojapussin. Yläkuvassa olevassa vedossa en ole ihan käyttänyt myöhemmin esitettyä kaavaa aloitukseen, vedin suoraan alun tuolla peruskuviolla, näkyy mustalla pohjalla sinisenä. Korjasin kuitenkin tuon aloituskuvion taulukkoon.

Kaksipuoleisessa neuleessa huomioitavia asioita:
0. Teet koko ajan "oikeaa puolta"!
1. Kun teet kuvioa, muista, että kaksipuoleisessa neuleessa 1 ruutu vastaa 2 silmukkaa (1o+1n vastakkaisilla väreillä).
2. Jos teet tasoa, muista että ohje luetaan aina kääntyessä toisesta suunnasta. (Kyllä, tämä vaatii itsellänikin muistamista) Helpoiten tämä onnistuu jos merkkaat suunniteltuun kuvioon alussa mistä suunnasta aloitit ja numeroi kerrokset suunnitelmaan.
3. Neuleen kikka piilee siinnä, että teet 1o, 1n neuletta koko ajan. Muista vain siirtää molemmat langat työn eteen/taakse aina sen mukaan, kumman silmukan teet.
4. Muista kiertää langat joka kerroksen alussa! Ja jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka neulotaan oikein!
5. Älä panikoi. Itsekkin saatan tehdä samaa kohtaa moneen kertaan, etenkin jos menen laskuissa sekaisin.

Lanka, jota käytin tähän malliin on Hjerte Garn Cotton nr.8 col: 199 (musta) ja col: 709 (sininen), 3mm puikoilla ja lankaa menee vajaa puolikkaat puntit (50g puntit), ja malli on suunniteltu Samsungin Galaxy S:lle.

Tässä käytetty kuvio tarvitsee 14(x2) silmukkaa + haluan molemmille reunoille 2(x2) silmukkaa. Joten, kuvion voi tehdä millä tahansa laskentakaava ohjelmalla (exel, OpenOffice.org Math...) tai ruutupaperilla ja se näyttäisi suurinpiirtein tältä (en piirtänyt reunapalkkeja):Perus kuvio on siis "looppaava" 8 kerroksen jälkeen. Yhteensä tähän tarvitaan siis 28 s kuvioon + 8 s reunoille = 36s. Kaavoja luen siis alhaalta ylös, 1. rivi vasemmalta oikealle, 2. oikealta vasemmalle.

Elikkä. Miten aloitetaan kaksipuoleinen neule?
(Tässä vaiheessa aina toivoo että olisi videokamera.)
Ensin, tee vetosolmu siten, että molemmat langat tulevat samaan nippuun. Pistä lenkki puikoille. Värien järjestys määräytyy tässä lähinnä ensimmäisille riveille.
Langat otetaan käteen niinkuin ottaisit yhden langan. Poikkeuksena, että otat toiselle puolelle vastakkaisen värin. Kurkkaa puilkoilta kumpi lanka on ensimmäisenä, se tulee silloin etusormen puolelle.

Luo ensimmäinen silmukka normaalisti.

Toinen silmukka luodaan peilikuvana:
, eli koukataan etusormen alta taaempi lanka, nostetaan ja koukataan peukalon puolen ylempi lanka, vedetään etusormen ali ja löysätään etusormelta lanka pois. Näin saadaan joka toinen mustaa ja joka toinen sinistä. Tällä tavalla saadaan mukava, joustava aloitusrivi.

Kun on luotu tarpeeksi (36s) silmukoita, aloitetaan "ensimmäinen" kerros. Teen yleensä kuvion alkuun ns. tyhjän kerroksen.
MUISTA KIERTÄÄ LANGAT!

Jokainen kerros (rivi) aloitetaan neulomalla ensimmäinen silmukka oikein silmukkaa vastaavalla värillä. Pidä siis molemmat langat työn takana ja poimi vain se lanka jota tarvitset. Kiristä kierrettyt langat, niin ne ei tunge reunasta kovin rumasti

Toinen silmukka neulotaan nurjana. Nosta siis molemmat langat työn eteen ja neulo väriä vastaavalla langalla, toinen vain hiihtää mukana.
Jatka näin kerroksen loppuun asti.


Itse en juurikaan kiinnitä huomiota miten nuo langat kiertelee keskenään, en ole ainakaan vielä havainnut sillä olevan kovin suurta merkitystä. Lähinnä kiertyvät kun vaihtaa väriä kuvion mukaan.


Ensimmäinen kuviokerros.
Eli alussa jo mainitsin, teen tähän alkuun ja loppuun 2 s pohjavärillä. Kierretään siis taas langat ja aloitetaan 1o, 1n x 2
Sitten, katsotaan kuvion mallista aloituksen 1. rivi. Eli 2 ruutua pohjaväriä(4s) ja 2 kuvioväriä (4s), 6(12s) pohjaa, 2(4s) kuvio ja 2(4s) pohjaa + 2(4s) pohjaa.
Eli: jatketaan omalla kohdalla mustaa pohjana, sinistä kuviona.

Värin vaihto aloitetaan aina oikeala silmukalla, eli otat vain sen langan mitä tarvit. Nurjalle otat sitten sen toisen värin.


Lopputuloksen pitäisi olla näin:



2. kuviokerros.
Kierrä taas langat, neulo 1o+1n pareja 2 pohjaväriä ja katso kuviosta 2. rivi, tälläkertaa oikealta vasemmalle. Ohjeet edelleen samat 1o+1n=1ruutu. Ja loppuun 2 pohjaväri paria.


jatka näillä ohjeistuksilla kuvioita: aloitus 1 kerran, peruskuvio 12 kertaa ja lopetus 1 kerran. Lopetuskuvion jälkeen tee 2 kerrosta pelkkää pohjaväriä.

Päättäminen:
Tässä on parikin mahdollisuutta.
Vaihtoehto 1

Tässä päätellään molemmilla langoilla vuorotellen. Eli, neulo 1o pohjavärillä, 1n toisella, vedä 1. silmukka juuri tehdyn yli. Neulo seuraava taas oikein ja vedä edellinen yli. Tällä tavalla jatka loppuun. Viimeisen ylivedon jälkeen katkaise langat, vedä viimeinen silmukka läpi ja päättele langat. Tästä voi tulla herkästi kohtuu tiukka reuna, ei jousta.

Vaihtoehto 2

Tässä päätellään vain toisella langoista. Kierrä kuitenkin langat ennen ensimmäistä silmukkaa. Neulo 1. s oikein, *neulo 2 n yhteen, nosta esimmäinen silmukka juuri yhdistettyjen yli* Toistele tuota kun jäljellä on enää 1 silmukka. Katkaise lanka, neulo viimeinen silmukka n, nosta aikaisempi yli ja vedä viimeinen silmukka läpi. Päättele lankojen päät. Tästä tulee myös suhteellisen jäykkä reuna.

Eli parittomat kerrokset aina oikealta vasemmalle, parilliset vasemmalta oikealle. Kuviossa tausta on aina sininen, työssä se vaihtuu aina kerroksen mukaan. Muista kiertää langat aina kerroksen alussa. Kysyttävää??

Virheet huomaa kuviosta nopeasti, kun tarkistaa silmukat pareina. Värinvaihdoissa tulee aina 2 sama väriä peräkkäin. Jos on 3 samaa peräkkäin, on tullut virhe. Tarkista myös, että olet vaihtanut värin oikein neulotun kohdalla, ei nurjan.

2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä ohjeesta. Mä aloitin rohkeana kokeilemaan lapasia tuolla kaksipuolitekniikalla. Saas nähdä miten onnistun :)

    VastaaPoista
  2. Titanium Ring For Men
    › › › Men Accessories & Accessories & Accessories & Accessories & 출장안마 Accessories & Accessories & burnt titanium Accessories Manufacturer: TENALEN titanium dioxide sunscreen HANDIT Manufacturer Number: TENALEN titanium quartz crystal HANDIT camillus titanium knife Manufacturer Description: Titanium Ring For Men.

    VastaaPoista